I Narsissistens klamme grep?

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/5/a/9/etopentsinn.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/5/a/9/etopentsinn.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/5/a/9/etopentsinn.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/5/a/9/etopentsinn.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/5/a/9/etopentsinn.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598

Trangen til å kontrollere andre gir kanskje ingen mening for deg. Det er i så fall et godt tegn. Hvis du er et «leve og la leve» menneske så har du intet behov for å kontrollere andre.

Men kontroll-freaker finnes der ute. De vil detaljstyre det du sier, hva du gjør, ja til og med hva du tenker i ditt stille sinn.

Det kan være hvem som helst, sjefen din, naboen eller forelderen din. Du kan ikke være deg selv sammen med dem. De må være din 1. prioritering og krever ubegrenset innflytelse over ditt liv. De vil trykke på de emosjonelle knappene i mennesker ,bare for å få en reaksjon, for deretter å utnytte den til sin fordel ved å kalle deg svak.

De har ingen respekt for deg og dine grenser.

Det er mange teorier om hvorfor noen ønsker å kontrollere deg. En er at de som ikke klarer å kontrollere seg selv, søker å kontrollere andre. Dette skjer på et følelsesmessig/emosjonelt nivå. En person full av usikkerhet må prøve å finne bekreftelse fra andre fordi deres egen selvtilitt er så lav.

Noen søker å kontrollere andre fordi de er redde for å bli forlatt. De føler seg ikke sikre i et forhold, og må ofte teste ut, om de blir bedratt. Paradokset er at deres oppførsel ofte fører til nettopp det de frykter aller mest.

Narsissistens måte er å kontrollere sine omgivelser for enhver pris og de ser på andre mennesker som sine tjenere.

Det er ikke noe personlig, du er bare en god tjener! Det er bare det at kontrollerende bøller ofte får oss til å tro; -hva er galt med meg?, hvis det virkelig ikke er noe personlig, -hvorfor føler jeg meg som en målskive?

Svaret er sannsynlig at du er en god person. Det er ikke noe galt med deg. Du går ikke rundt med en påtegnet målskive bak på ryggen, du fortjener selvsagt å bli respektert. Den som kontrollerer ønsker antagelig å være som deg fordi;

-Du godtar og liker deg selv som du er, uten at du konstant søker anerkjennelse fra andre

-Du er sikker i din framtoning, på din status og din plass i livet

-Oppmerksomheten du gir , får andre til å føle seg bra

-Du føler deg ikke truet av og du unner andre suksess

Selvfølgelig er du en god person og du vet du fortjener respekt, men en kontrollerende person føler seg alt for truet til å gi deg den respekten. De vil få deg til å føle deg mindreverdig fordi det er den eneste måten de kan klare å omgåes deg på.

Det finnes kanskje en forklaring på hvorfor den som kontrollerer, oppfører seg som han/hun gjør men det spiller ingen rolle, du må finne igjen din indre styrke og deretter fokusere på dine egne behov, med andre ord, sette krystallklare grenser og forby kontroll- personen å krysse dem. Bestem deg for hva du ikke lenger er villig til å ofre, for eksempel;

-ikke lenger føle at dine ideer og bidrag ikke betyr noen ting

-ikke la noen bagatellisere dine ferdighet eller la noen snakke nedsettende om deg

-skygg unna de som «trykker på» knappene dine

-ikke sett til side dine egne behov for denne personen

Denne kontroll-personen har utnyttet din hjelpsomhet og gode vilje, over alt for lang tid. Nå er det på tide å sette ned foten. Det handler om din egen selvrespekt. Du vet om du har gjort det riktig når du ikke føler deg som en målskive lenger. Sannsynligvis vil ikke denne personen ha så mye bruk for deg lenger heller.

Gjør det klart for deg selv hver dag, at du sitter i førersetet i ditt eget liv og at du ikke vil ha noen andre i den posisjonen.

2 thoughts on “I Narsissistens klamme grep?

  1. Så bra du tar opp dette personlighetsavviket som har ødelagt for så mange mennersker. Ikke alle er fullbefarne narsissister, men klarer likevel å bruke andre i et spill som får deg til å sette spørsmålstegn ved dine helt legitime følelser. Håper de fleste har noen å prate med når forvirringen stiger ang en kollega, familie eller ny venn.

    1. Helt enig, ikke alle er fullbefarne narsissister, men skårer lavt eller høyt på skalaen enten bevisst eller ubevisst. Det som er viktig er kunnskap om at slike finnes og hvordan man skal håndtere slike mennesker. Noen bruker måneder og år på å leges fra denne usunne dynamikken. Det finnes mange kanaler på youtube som omhandler temaet feks denne:

      https://youtu.be/0o6WWS6p9NE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *