Crazy Cat Lady? Katten, myter og fakta

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/5/a/9/etopentsinn.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/5/a/9/etopentsinn.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/5/a/9/etopentsinn.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/5/a/9/etopentsinn.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/5/a/9/etopentsinn.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598

Katten ble temmet i Asia noe senere enn i Egypt, ca. 2 000 f. Kr. Folk i India og Kina tilba kattene for jakttalentet når det gjaldt rotter og mus.

Kineserne mente katter bragte lykke. Japanerne holdt religiøse seremonier over sjelen til avdøde katter. Japanerne holdt faktisk katten i bånd frem til år 1620. Da ble det laget en lov som sa at kattene måtte settes fri, slik at de kunne ta rottene, som tok knekken på silkeormene.

Grekerne var de første som anerkjente katten i Europa pga. dens talent som musejeger. Siden egypterne nektet å selge kattene sine, stjal grekerne med seg katter fra Egypt og solgte dem til romerne, galileerne og kelterne.

Bast var gudinnen for katter, og disse hellige dyrene ble mumifisert til ære for henne.. Hun vernet over svangre kvinner og hadde makt over solformørkelser. Som mange egyptiske guddommer spilte hun en rolle i etterlivet som veiviser og hjelper for de døde, men det var ikke blant hennes fremste plikter. Legenden sier hun forvandlet seg til en katt når hun var ute på mange av sine oppdrag.


Egypterne mente katten var datter av Isis og gudinnen for sol og måne. Villkattene i Egypt ble lokket ut fra skogene grunnet store mengder rotter og mus. På grunn av kattens «mjau» kalte egypterne kattene for «mau». Kattene inntok fort sin plass i det egyptiske samfunnet, og ble inkludert i religiøse seremonier.


Når en katt døde, var sorgen stor. Sorgritualet besto i å barbere bort øyenbrynene. Alle hjem hadde katter, fordi det bragte lykke inn i hjemmet. Å eksportere katter ut fra Egypt var ulovlig.


Hellige Katter
De gamle egypterne æret katter av alle farger. Katter var mektige og sterke og ble holdt hellige.To gudinner i gamle Egypt ble til og med portrettert som katteliknende – Bast og Sekhmet, og ble tilbedt så lenge som for 3000 år før Kristus. Familiekatter ble smykket med smykker og fancy krager og til og med ørepynt. Hvis en katt døde, gikk hele familien i sorg og sendte katten ut til det neste livet med en stor seremoni.


Katten ble først populær i Europa i det første århundret etter Kristus. Pga. kattens selvstendige vesen gjorde romerne katten til et symbol for frihet.
I tusenvis av år hadde katten en guddommelig rolle i Egypt.
Katten ble temmet i Asia noe senere enn i Egypt, ca. 2 000 f. Kr. Folk i India og Kina tilba kattene for jakttalentet når det gjaldt rotter og mus.

Kineserne mente katter bragte lykke. Japanerne holdt religiøse seremonier over sjelen til avdøde katter. Japanerne holdt faktisk katten i bånd frem til år 1620. Da ble det laget en lov som sa at kattene måtte settes fri, slik at de kunne ta rottene, som tok knekken på silkeormene.
Så hvor kom frykten for disse vakre dyrene fra?


La oss ta en titt på myter og overtro bak det mest irrasjonelt fryktede dyret – den svarte katten.


Hekse-katter

I middelalderen ble katten assosiert med hekser og hekseri. Rundt slutten av 1300-tallet ble en gruppe hekser i Frankrike anklaget for å tilbe djevelen i form av en katt.


Det kan være på grunn av kattens nattlige natur at det ble knyttet til hekser – tross alt var det nattestid de såkalte heksene holdt møter.

S.E. Schlosser på American Folklore sier: «På 1500-tallet oppstod troen på at hekser kunne forme seg om til svarte katter, slik at de kunne bevege seg fritt i landet og spionere på folk …»
Noen interessante Svarte katter-myter fra hele verden:

Mange trodde at svarte katter var hekser eller demoner i forkledning.


Pirater trodde at en svart katt som beveget seg mot dem, betydde uflaks, og hvis en svart katt gikk på et piratskip og deretter gikk av igjen, ville skipet synke på sin neste reise.

-På 1600-tallet trodde italienerne at hvis en svart katt hoppet på sengen til en syk person, ville personen snart dø


-I Amerika trodde skotske innvandrere at en svart katt som kom inn i et lik-vake betydde uflaks, og kunne indikere dødsfallet til et familiemedlem.


-Den norrøne gudinnen Frøya kjørte en vogn trukket av et par svarte katter.


-En romersk soldat drepte en svart katt i Egypt og ble drept av en sint lokalbefolkning.


-I følge Appalachisk folketradisjon skulle en sti på øyelokket gå bort hvis du gned halen av en svart katt på den.


-Hvis du finner ett enkelt hvitt hår på en ellers svart katt, er det ett godt tegn.-

-I England og Sørlige Skotland bringer en svart katt på verandaen lykke.


Kilder;
http://old.dyrebeskyttelsen.no/artikler/df1998-3g.shtml
https://no.wikipedia.org/wiki/Bast

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *